Äntligen är vi på gång!

"pusslet" ouppackat... "pusslet" ouppackat...

Nu är vi äntligen på gång med att timra på vårt "nya" traktorgarage. Det som skulle vara sommarens projekt, blev höstens istället. Det har helt enkelt inte funnits tid! Nu bestämde vi oss för att avsätta två veckor för att komma igång. Som jag har skrivit förut så är det många lappningar och lagningar som vi måste göra, så det tar verkligen tid. Mycket tid går åt till att tänka! Det är ju ett gigantiskt pussel som vi ska lägga rätt och dessutom göra nya bitar till.

 

 

De nedersta varven har vi lagt upp så vi får en överblick över dem. Det gäller att hitta märkningen på varje stock också, den gjordes för två år sen och har delvis varit svår att hitta igen. Tur att vi har gott om plats för att lägga upp stockarna!
Vi har hittat märkning på ladan från 1833! Sen kom en kunnig granne förbi och berättade att dessa typer av knutar (urtagen i stockarna) gjordes under 1800-talets första del, och det bekräftade ju att den inristade märkningen stämde! Det är så häftigt tycker jag!

Nu kommer timmerhaken till användning. Den smidde jag under min byggnadsvårdsutbildning, just med tanke på denna timring. Den håller stockarna på plats medan man jobbar med dem. Den är riktigt otäckt vass men fyller väl sin funktion.

Det är tur att vi har traktorn till hjälp, för stockarna väger mycket och vi försöker vara rädda om våra ryggar.

Grundstenarna la vi ut förra hösten, men de har vi fått justera i rätt lägen nu, så att huset kommer stå rakt.

De två första varven har vi gjort av nya stockar eftersom de gamla har vittrat sönder. Annars är det mest söderväggen som också har många rötskador och där vi kommer att behöva laga en hel del.

Timret är förvånansvärt friskt med tanke på att det är närmare 200 år gammlat. Ytan kan vara lite lös, men bara någon cm in i träet är det hur fint som helst.

Nu börjar vi lägga på en gammal stock. Vi kollar så att knutarna stämmer vad gäller längden på stocken. Sen gör vi en ny knut på den som är rund i ändan. Därefter gör vi långdrag, dvs ritar ut hur stort mellanrummet är mellan stockarna, tar bort det på den översta stocken...
och sen ligger den på plats, någonlunda tätt ändå. På den här sidan kommer öppningen bli så att vi kan köra in traktorn, men för stabilitetens skull gör vi inte öppningen än.
När vi ska märka ut långdraget använder vi ett gammalt dragjärn, också det hittat i ladugården. När man drar det mellan stockarna, så blir det en ristad markering som man följer när man sen ska ta bort på den övre stocken.
Den här är taget uppifrån på en stock som vi varit tvungna att ta bort halva tjockleken på pga röta. Det här blev en lyckad lagning, utifrån kommer det se ut som en ny stock, och på insidan ser den gammal ut.
Etiketter: byggnadsvård garage

Kommentera gärna:

  • Maria • 19 september 2013 22:10:20
    Vad spännande! Roligt projekt. Kul att se resultatet sen.