Vackra fönster

Under semestern tog jag massor av bilder på fönster och tänker här dela med mig av några stycken utvalda skönheter. Fönster finns i så otroligt många varianter, och jag tycker så klart bäst om dem i äldre hus. Foder och  storlek på rutorna säger mycket om åldern på fönstret och oftast även huset. De dateringar jag försöker mig på här är ungefärliga och ska inte tas för sanningar. De första fönstren kommer från Gripsholms slott, i Mariefred utanför Södertälje, som vi besökte i juli.

Gripsholms slott grundades av Gustav Vasa på 1500-talet men har sedan dess byggts till och restaurerats många gånger.

Inne på borggården fascinerades jag av dessa fönster. De är blyinfattade, alltså att rutorna sitter fast med blytrådar. Det tyder på att de är från 1700-talet. Inne på gården fanns det oräkneliga fönster och de var alla i olika mönster. Här får ni se några av dem.

Ett annat vackert ställe vi fick besöka var när vi var på bröllop på Grytsbergs säteri utanför Gnesta. Säteriet har anor från 1600-talet, men de vackra fönstren på detta fina lusthus är knappast från då. Däremot är fönstren gamla och det är ett otroligt vackert lusthus som jag gärna hade haft hemma på tomten. Lägg även märke till taket som tyder på att ägaren är en man med smak. Ingen plåt, papp eller tegel här inte, utan ett skiffertak. Behöver jag lägga till att utsikten från lusthuset på höjden är över en sjö...

De vågiga glasen tyder på att de är från 1800-talet.
Som motvikt till slott och säteri kommer här en bild från en ladugård i Småland. Ladugården är antagligen från 1800-talet. Rutor saknas, men se vilka vackra foder de har ansträngt sig med att sätta på en sådan byggnad. Med lite vit färg kommer det bli väldigt praktfullt!
Etiketter: fönster byggnadsvård

Kommentera gärna:

  • Vackra fönster ab • 4 september 2017 19:56:39
    Vilka fina bilder! Läckert!
  • Pia • 22 oktober 2013 23:43:09
    Läckert!!! Även om jag alltid tyckt om gamla hus, så gillar jag att du fått mig att titta på hus på ett helt annat sätt än tidigare :)