Vår skattkammare!

Jag har ju ett flertal gånger berättat om alla fynd vi gjort i ladugården. Och denna gång har vi gjort en stor upptäckt! I alla fall tycker vi det. Ola har under hösten ägnat sig åt att städa ur det vi kallar för logen. Där har varit fullt av diverse, mest brädor av olika de slag men också gamla maskiner eller saker som använts när det var aktivt bondeliv här. Jag har väldigt svårt för att lära mig vad alla saker har använts till. Men så är jag ju inte uppväxt på en bondgård heller. Men en dag gjorde vi en rolig upptäckt...under en del bråte hittade vi en spånhyvel!! Vi tycker det är helt fantastiskt eftersom det inte är den vanligaste maskinen man hade hemma. Men vi har nu fått höra av en granne att spånhyveln ägdes ihop med några andra grannar och det var väl på så sätt man hade råd till den.

Bilden ovan är från Gammlia när de satte igång sin spånhyvel i somras. Spåntak var vanligt på bostadshus på 1800-talet och på lador la man det in på 1950-talet. Ofta kan man se på tex ladugårdar att spåntaket finns kvar under den mer moderna plåten som ligger där nu. När jag gick min byggnadsvårdsutbildning fick vi prova att göra spån för hand, vilket var otroligt jobbigt!! Att ha en maskin som tillverkade de hundratals spån det behövs till ett tak måste ha underlättat enormt.

När våren kommer ska vi försöka få ut åbäket och se om vi kan få igång den. Det vore väldigt kul och se om vi kan tillverka lite spån. Jag vet inte hur intresset är för att sälja spån, men själv är jag sugen på att lägga spån på något litet hus eller göra ett litet tak över brevlådorna. Vi får se till våren... Glada över fyndet är vi i alla fall!!

Etiketter: byggnadsvård

Kommentera gärna: