Gamla spårade fönster

Inget kitt på någon sida, bara ett spår för rutan. Inget kitt på någon sida, bara ett spår för rutan.

Jag har ett fönsterrenoveringsjobb nu med riktigt gamla fönster. Det är olika stora och olika typer av fönster. De flesta har rutor som sitter fast med kitt, men så finns där också den mer ovanliga typen med spårade falsar. Det är alltså ett urfräst spår runt alla fyra sidor där rutan sitter fast. Hela fönstret monteras alltså samtidigt, bågarna fästs runt rutorna och sätts ihop med träplugg. Alla rutor är hela och det gäller verkligen att hålla tungan mitt i mun så jag inte har sönder någon under renoveringen. Förutom att det är rutor som är ca 150 år gamla så måste jag i så fall plocka isär hela fönstret för att byta ruta...

Verkligen på tiden för en renovering!
Träpluggarna har börjat krypa ut. Jag har hamrat in dem igen, försiktigt försiktigt... Jag använde ett don för att inte förstöra pluggen eller göra märken i bågen.
Skrapning och sen målning med linoljefärg.
Etiketter: fönster byggnadsvård

Kommentera gärna: