Gammalt och nytt...

Det här blir lite av ett politiskt inlägg eftersom jag vill ge min syn på Umeå som stad, där det nu byggs som aldrig förr inne i centrum. Umeå stad brann ju ner 1888 och därför finns det få hus kvar som är äldre än så. I princip hela staden försvann under en dag! Hur otroligt det än låter har jag läst att ingen människa dog, däremot blev 2300 hemlösa av de 3000 som bodde här då. Nu till saken...många av de vackra trähusen i city håller tyvärr på att försvinna. Byggnadsnämnden här i staden verkar ha en förkärlek till glas och plåt och ett förakt för äldre trähus. När det nya kulturväven-huset byggs nere vid kajen försvinner inte bara en del utsikt över älven, utan ett äldre trähus revs trots att kommunen först lovat att de skulle flytta och bevara det. Dessutom drunknar nu våra äldre vackra hus när det stora nya huset tornar upp sig bakom dem.

I Umeå hade man som byggnorm fram till några år sen att inga byggnader fick vara högre än tre våningar. Den tiden är verkligen förbi...
Gammat möter nytt - och jag gillar inte det nya! I alla fall inte när det byggs så här nära inpå vackra trähus med fina utsmyckningar. De försvinner i blickfånget.
Stora hotellet byggs ihop med kulturväven.
Gågatan i city. Fina fasader tycker jag. Sen dyker det upp bakom det det gröna huset...det nya hotelllet i stan...
Glas glas glas...
Det går ju egentligen inte att jämföra två så olika hus, men visst är det här så mycket vackrare. En mycket detaljerad fasad, vackra utsmyckningar som ändå inte blir pråliga.
Etiketter: byggnadsvård

Kommentera gärna:

  • Pia • 2 februari 2014 02:03:08
    Åh så jag håller med dig.. Jag avskyr allt glas överallt. Gick ner mot älven häromdagen och hamnade där Balticgruppens lokaler var. Mitt emellan gamla badhuset och ett annat fint hus med snygga snickerier ståtar vd:ns hus(det stod i allafall hans namn på brevlådan), ett anskrämligt fyrkantigt hus i betong! Usch och fy!

    Förresten, så himla kul att ni fick leverera stockar till invigningen. Det hade jag helt missat!!! :D