Västerbottens äldsta timmerlada!

I veckan har både Västerbottens Folkblad och Västerbottenskuriren skrivit om den lada som är äldst i länet. Ladan ligger i Norra Renbergsvattnet och det har länge varit känt att den är gammal, men hur gammal blev känt efter att länsstyrelsen lät datera den med dendrokronologisk datering. Då tar man smala borrprov från stockarna som man sen jämför med andra daterade årsringar.

Denna lada har de kommit fram till är från 1588!! Det är häpnadsväckande! Vad finns det mer för byggnader eller föremål som är så gammalt? Inte mycket som finns runt omkring oss i alla fall. Sådana klenoder finns på museum.

All heder åt familjen Renström som följt i sina förfäders fotspår och tagit väl hand om byggnaden! Finns det något vi tillverkar idag som kommer hålla i 500 år? Tror inte det...

Från VF
Etiketter: byggnadsvård

Kommentera gärna:

  • Pia • 5 mars 2014 10:39:15
    Häftigt!!! Jag är ju med i en hållbarhetsförening och vi pratade just om detta med hållbarhet bl a i kläder. Förr gjordes jeansen hållbara, idag håller de ett par månader.. Allt är ju uträknat nuförtiden, att hålla en kort tid och sedan tvingas man köpa nytt.. :(