Några dagars timmerjobb

Vårt timmerprojekt har fått vila i ett halvår men nu har vi båda längtat efter att få sätta i gång igen. Ola har fällt timmer under vintern som vi nu kunde använda. Vi "unnade" oss tre dagar då vi var barnlösa före påsk till att jobba på med traktorgaraget. Eftersom barnen var hos morfar så hade vi riktigt långa dagar att använda, men tyvärr hann vi inte så mycket ändå. Vi var ute vid sju på morgonen men slutade vanlig tid på eftermiddagen, men ändå hann vi bara ett och ett halvt varv... Bara att inse att detta kommer ta tid att färdigställa.

Det börjar bli lite högt för oss att jobba! Vi är nu uppe på dryga 1,5 m, och det är tunga stockar att lyfta upp och ner. Ola hittade en film från 1928 på Youtube som visade timring. Där kunde man se att de använde en lång stock som låg tvärsöver huset, som de använde som stöd. Det tipset tog vi till oss och arbetet blev lite lättare när vi slapp lyfta ner stocken så ofta för att jobba med den.

Timmerhaken som jag smidde på min byggnadsvårdsutbildning kommer väl till pass! Den håller den övre stocken på plats när vi behöver jobba med den för att anpassa den till de andra stockarna.

Det återstår mycket lappning och lagning än, trots att det är en gammal lada vi bygger upp. Men som jag skrivit i äldre inlägg så är den både röt och brandskadad. Och för att krångla till det så sätter vi igen två öppningar och gör en ny. Och sätter taket åt andra hållet... Varför göra det lätt när man kan göra det svårt?!

Ladan är från 1833 tror vi... Värt att ta hand om även vi ibland får gå hårt åt det gamla timret.
Etiketter: byggnadsvård garage

Kommentera gärna: