Den gamla spånhyveln kom till liv!

Vi bor på en gård där ladugården och andra utrymmen är full av gamla grejer. Ibland känns det jobbigt att städandet aldrig tar slut, men ibland gör vi fynd som gör oss väldigt glada. För två år sen hittade vi en undangömd spånhyvel. Det är ett stort schabrak, så det är konstigt att det lyckats gömma sig, men den stod intill en vägg med en massa bråte framför sig.

Eftersom det känts lite jobbigt att dra fram denna stora koloss samt att få igång den så har vi dragit oss för den uppgiften. Men nu äntligen kavlade vi upp ärmarna och satte igång. Ola fick mecka lite med motorn innan den gick igång, men sen fungerade den fint! Den har alltså legat i träda i över 50 år! Hyvelbladet behövdes inte ens slipas utan var fortfarande vasst! Det kändes verkligen häftigt att få liv i maskinen och vi provade att hyvla några spån. Vi förstår att det krävs lite träning, så vi får kämpa på ett tag. Det är ju dessutom en livsfarlig maskin utan säkerhetstänk, så vi "spånar" (:-)) på en hållare till kubben istället för att hålla i den själv.

Takspån var ett vanligt material förr. Det här spåntaket har legat under plåt, men är i relativt gott skick.
Takspån var ett vanligt material förr. Det här spåntaket har legat under plåt, men är i relativt gott skick.
Etiketter: byggnadsvård

Kommentera gärna: