Små fina detaljer

Många fönster som vi får in är målade med en tjock plastfärg. Förutom att färgen gör att träet inte kan andas och därmed riskerar att blir dåligt, så döljer den effektivt fina detaljer. Här kan man inte se den fina profilerade listen som någon för länge sen bemödat sig med att tillverka.

Vi tar bort all färg och skrapar fram den fina profilen igen. Linoljefärg är en tunnare färg som istället lyfter fram detaljerna. Trots att den är tunn är den täckande och även bra för träet.

Haspar och beslag brukar ofta vara övermålade med färg. Den extra tid det tar att ta bort dem och rengöra dem brukar vara värd den. Lägg dem i linoljesåpa i 1-2 dygn så försvinner mycket av sig själv. Ibland kan man behöva skrapa eller borsta bort lite färg efteråt. Men sen blir de så fina som bilden nedan!

När vi rengjorde denna hasp framträdde det fina mönstret av en krona! Vacker detalj. Att putsa upp mässingen gör att den blänker lite extra och drar till sig blickarna.

Etiketter: fönster byggnadsvård

Kommentera gärna:

 • Stig Taube • 18 november 2017 13:52:42
  Hej!
  Sitter dessa glas i en skåra i bågen,alltså ingen kittfals?
  Eftersom jag renoverar mina bågar med sådan skåra, undrar jag om ni vill ge mig tips om hur få loss glasen utan att göra sönder dem. Har provat en del, men eftersom glasen är satta i lite linoljekitt vill det gå bitar ur glaset när bågdelarna tas bort.
  Mvh
  Stig Taube
  Ö. Kålaboda 93
  91595 Ånäset
  079 9797621
 • Hej! Om glasen sitter i en skåra, så är det spårfalsade fönster du har = riktigt gamla fönster! Om de sitter fast i kitttet så är det nog bara värme som kan få loss dem. Prova med en värmepistol på svag värme och lägg gärna en bit kartong med aluminiumfolie runt som kan skydda glaset. Hoppas det fungerar!

  18 november 2017 16:26:25