Under vintern har vi roat oss med att bygga en ny ställning till våra brevlådor i byn. Det är något vi funderat över i flera år...men nu kom vi till skott! Den gamla ställningen höll helt på att ramla ihop, och när det ändå behövdes en ny planka att hålla uppe alla lådor med, tyckte vi att vi kunde göra en ställning med tak också. När vädret blev varmare så la vi ett spåntak som blev pricken över i ;-).

Läs hela inlägget »

Inga problem att byta ut en bit dåligt trä! Vi får ofta in fönster som där träet har börjat ruttna. De har utsatts för fukt som inte torkat, varit målade med en plastfärg där fukten tagit sig in under färgen och de har inte blivit underhållna på ett bra sätt. Träet i en gammal båge är oftast i en väldigt bra kvalitet, som inte går att jämföra med dagens virkeskvalitet. Därför är det värt att laga bågen. På denna båge är det inte mindre än sex lagningar samt nya pluggar i hörnen.

Läs hela inlägget »

Ja det kan se hopplöst ut, fult och omöjligt att rädda! Men detta är ju bara ytan! Träet är hur friskt som helst i detta 100-åriga fönster. Vi skrapar bort färg och kitt, slipar bort det grå och luddiga träet, oljar in, kittar och målar och så blir det som nytt!

Dessa håller i minst 100 år till ifall de sköts om!

Olika stadier i renoveringen! I mitten är det renskrapat och nykittat.
Olika stadier i renoveringen! I mitten är det renskrapat och nykittat.
Läs hela inlägget »

Vi gjorde en ny bordsskiva till vårt köksbord, underredet var bra men skivan för liten för vår familj. Eftersom vi har egen skog kände vi att det var roligt att göra allt från grunden, så vi hämtade hem en stock som Ola sen sågade på solosågen. Efter att vi torkat brädorna så limmade vi ihop dem, sågade till rätt mått och därefter fick de en behandling med dekorvax. Ett sista lager hårdvaxolja ovanpå ger en extra tålig yta.

Läs hela inlägget »

Under höstern har vi hunnit bygga några gärdsgårdar innan kylan kommit. Hösten är en bra tid på året för att bygga, lagom temperatur för oss som bygger tex. Och regnar det så finns det ju regnkläder!

Nyknuten vidja av gran.

Läs hela inlägget »

Vi har precis blivit färdiga med flera karmlagningar på ett Västerbottenshus i Umeå. De förra ägarna hade klätt in karmarna med plåt, men där bakom skymtades det ruttna träet. Oklart om de tyckte de åtgärdat problemet eller bara ville gömma undan det. Vi har tagit bort plåtarna och lagat med tätvuxen fura från egen skog.

Läs hela inlägget »

Efter vår semester har vi fått förmånen att jobba på den fina ön Norrbyskär, några mil utanför Umeå. Norrbyskär var ett eget samhälle under slutet av 1800-talet då sågverksindustrin byggdes upp här. Ön är full av arbetarbostäder, alla likadana! En gata med trähus och en gata med tegelhus. Fönstren är från 1890-talet och har munblåst glas. Vi har nu kittat om och målat om några fönster på detta hus.

Fönstren är stora som ni ser! De ger ett härligt ljusinsläpp i rummet som dessutom har 3,3 m som takhöjd! Det är väldigt fina och påkostade hus, gediget byggda, och ändå var det en arbetarbostad. I varje hus bodde 4 familjer.

Vi har även skrapat bort gammal färg inuti karmarna. I fönstersmygen satt det en masonitskiva som vi tog bort och hittade därunder fina bräder i stället.

Nymålat!
Nymålat!
Läs hela inlägget »

Dörrarna till vårt traktorgarage torkar lätt ut i sitt söderläge. Dörrarna är målade med linoljefärg och då behöver de inte målas om, utan det räcker att pensla dem med linolja, så ser det ut som nytt!

Läs hela inlägget »

Vi fick in en pardörr till ett vackert lusthus. De hade spruckit i speglarna och färgen flagade. Vi lyckades få ihop springorna och målade sen dörren med linoljefärg. Dörrarna var så höga att vi inte kunde ha dem ståendes i verkstaden, de är 230 cm! Vi fick en en bild från ägarna när dörrarna åter prydde lusthuset!

Läs hela inlägget »

Nu under vårvintern har vi renoverat fönstren som sitter på fågelstationen på ön Stora Fjäderägg. Väder och vind har gått hårt åt dem, men de är ändå i väldigt bra skick. Det behövs lite ny färg!

Dessa fönster är lite speciella eftersom de inte har kitt runt rutan som är det mest vanliga, utan de har enbart trälister som är spikade in i bågen. Några få var trasiga eller saknades, så då gjorde vi nya.

Vi fick denna bild av snickaren som gav oss jobbet. Fönstren fraktas på skoter över havet och in till fastlandet! Det är huset i bakgrunden som fönstren kommer ifrån.

Läs hela inlägget »Vi bor på en gård som började byggas på slutet av 1700-talet. Huset har sen byggts ut i omgångar. Vi har förmånen att få ta hand om detta vackra hus som är en släktgård. Våra barn är femte generationen som bor här. På en gammal gård finns alltid något att göra och reparera. I bloggen kan du följa våra projekt både hemma och i vårt företag.
Lämna gärna en kommentar!

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Ämnesområden