Gärdsgårdar

Vi bygger gärdsgårdar efter dina önskemål. Vår standardmodell bygger vi med ca 90 cm mellan stör-paren (stolparna) och med sex varv slanor (de som ligger på diagonalen). Den blir ca 110 cm hög. Vi använder gran och binder slanorna med granvidjor, precis som förr i tiden. Störarna kolar vi (dvs bränner över en eld) innan vi sätter ner dem i marken, då håller de rötan borta längre.

En gärdsgård är underhållsfri, till skillnad mot många andra staket som behöver skrapas och målas. Den är miljövänlig eftersom det inte behövs någon impregnering eller andra miljöfarliga tillsatser. Dessutom är gärdsgården ett vackert inslag som påminner om svunna tider!

Vi kan även erbjuda grindar som passar till och stolpar i olika dimensioner. Se underrubriken till Gärdsgårdar.

Vi arbetar i Umeå med närområden.


Standardmodell.
6 varv hög, ca 110 cm
7 varv hög, ca 120 cm
Pris: Från 500 kr/m

Renovering av befintlig gärdsgård, dvs nya störar och omknytning med nya vidjor. Eventuellt komplettering av nya slanor. Vi kan även riva den gamla gärdsgården om så önskas.

Kontakta oss för en offert. Har ni andra önskemål kring utseendet på gärdsgården så prata med oss om det!  För grindar och stolpar samt fler bilder, se undersidan till gärdsgårdar i menyn!

Att bygga en gärdsgård

loading...

Referensobjekt

Under 2014 och 2016
har vi byggt nya gärdsgårdar på Västerbottens museum Gammlia, Umeå.
Klicka för större bild!

Historia

I Sverige har man hittat lämningar av gärdsgårdar från ca 500-talet e. Kr. Den typ av gärdsgård som vi tänker på, tillkom under senare delen av 1800-talet. Behovet av att gärda in, dvs stänga in boskapen bidrog till många km av gärdsgård runt om gårdarna. Oftast hjälpte man varandra inom byn att bygga. Åt vilket håll ska slanorna peka? En åsikt är att de ska peka hemåt, så att när man var långt bort från gården skulle veta åt vilket håll man skulle gå. Det Västerbottniska uttrycket är "Skihaga".